Składniki:
Biszkopt kakaowy
-6 jajek ( osobno białka, osobno żółtka)-1 szklanka drobnego cukru-1 szklanka mąki pszennej-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia-3 łyżki ciemnego kakao
Krem mleczny:- pół szklanki mleka-pół szklanki drobnego cukru-16g cukru waniliowego-250g miękkiego masła/margaryn-2 szklanki mleka w proszku pełnotłustego
Polewa czekoladowa:
-100g czekolady mlecznej i gorzkiej ( 50g mlecznej,50g gorzkiej)-4 łyżki mleka
Wykonanie:
Biszkopt kakaowy:
- białka ubijamy ze szczyptą soli , do ubitych białek partiami dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie dodajemy po kolei żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, całość delikatnie mieszamy
- gotowe ciasto przekładamy do formy ( 20x30)wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy 25 do max 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC
- ciepły biszkopt delikatnie wyciągamy z formy i odwracamy go papierem do góry, ściągamy papier, zostawiamy biszkopt do ostudzenia
Krem mleczny:
- mleko zagotowujemy z cukrami, do ich rozpuszczenia, gotowe studzimy
- masło ucieramy na jasny krem, następnie dodajemy zimne mleko a na końcu mleko w proszku, całość miksujemy na niskich obrotach do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy
-
Polewa czekoladowa:
- do mleka dodajemy połamaną czekoladę, całość podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia czekolady,
Wykonanie:
- zimny biszkopt przekrawamy na pół, smarujemy kremem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, górę polewamy polewą czekoladową, ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego! :)
Składniki:
-3 banany
-5 gruszek
-5 jabłek
-6 kiwi
-2 duże listki mięty
-100g cukru
-1 cytryna
-1 duża miska
-deska do krojenia
-nóż
Jak przygotować:
1.Gruszkę, jabłka, banany i kiwi pokroić w kostkę.
2.Wrzucić do miski po kolei tak, aby kiwi było nawierzchu. Każdą warstwę owoców skropić cytryną aby nie zbrązowiały.
3.Doprawić do smaku cukrem i ułożyć listki mięty.
GOTOWE!