Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20 min. › Gotowanie: 20 min. › Gotowe w: 40 min.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Foremkę do pieczenia babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami. Można tez użyć foremek silikonowych, wtedy nie trzeba ich wykładać papilotkami.
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą trzy razy. Odstawić.
- Ubić lekko białka. Dalej ubijając dodać 100 g cukru i ubijać aż z piany zaczną się tworzyć miękkie czubki gdy będziemy z niej wyciągać ubijaczkę.
- W osobnej misce zmiksować masło na gładką masę. Miksując dalej, stopniowo dodawać pozostały cukier. Masa ma być jasna i puszysta.
- Dalej miksując dodawać po trochu suche składniki i mleko (na przemian). Dodać wanilię i białka i dobrze wymieszać.
- Przygotować 6 miseczek. Do każdej dodać po trochu innego barwnika. Następnie przelać po równo ciasta do każdej miseczki i dokładnie wymieszać.
- Nakładać po łyżce wybranego koloru do każdej papilotki i wyrównać, aby warstwa była równomierna i docierała do brzegów foremki. Następnie użyć drugi kolor ciasta, itd.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
- Ostudzić, a następnie udekorować kremem (najlepiej maślanym).
Składniki
ilość sztuk: 18 babeczek
- 350 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 4 białka
- 300 g cukru
- 170 g miękkiego masła
- 350 ml mleka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub kilka kropel aromatu
- barwniki spożywcze (czerwony, pomarańczowy, żółty, niebieski, zielony,
- fioletowy ]
Polecam
Kiedy przyniesiesz do szkoły, abyśmy spróbowali?
OdpowiedzUsuń