13.11.13

Zdrowe odżywianie

Dzisiaj bardzo ciekawy temat - zdrowe odżywianie.
1.Jedzcie zdrowo.
Nie zaśmiecajcie sobie organizmu niezdrową żywnością np. frytki, kurczaki smażone na tłuszczu. Oczywiście czasem można zjeść, ale bez przesady. One są bardzo niezdrowe!!! Bardzo też tuczą!!!
Lepiej zabrać sobie do szkoły owoc i zjeść go na przerwie. To bardzo zdrowe :-)

2. Piramida żywieniowa
Zobacz, co powinno jeść twoje dziecko

3. Sport to zdrowie
Nie zapominajcie o sporcie! Sport to podstawa. Poprawiamy kondycję i czujemy się lepiej. Codziennie przed odrobieniem lekcji rozciągnij się (przysiady, skręto-skłony, itp.). Możesz też się rozciągać rano.
 
4. 20 zasad dobrego odżywiania dla dzieci i dorosłych
Teraz pewien artykuł na temat odżywiania z pewniej strony (link niżej).
  1. Staraj się dążyć do regularnych posiłków.
  2. Nie śpiesz się podczas jedzenia
  3. Nie zmuszaj się do jedzenie
  4. Pij lekkie ziołowe herbatki i kompoty bez cukru zamiast soków z kartonów, wody mineralnej, czarnej i zielonej herbaty.
  5. Nie pij w trakcie posiłku, rozcieńcza to soki trawienne i wpływa na pogorszenie trawienia.
  6. Kupuj produkty bez konserwantów i sztucznych barwników.
  7. Unikaj surowych produktów, szczególnie w zimnych porach roku.
  8. Zawsze jedz ciepłe śniadanie.
  9. Gotuj zgodnie z porami roku. W każdej porze roku należy jeść to, co jest dostępne w danym obszarze klimatycznym.
  10. Wyklucz sztuczne słodziki.
  11. Nie zastępuj mięsa gotowymi produktami z soi.
  12. Nie używaj mrożonek, ponieważ są pozbawione życiowej energii pokarmu.
  13. Nie używaj mikrofalówki.
  14. Wprowadź pełne ziarna zbóż: ryż naturalny (brązowy), kaszę jaglaną, orkisz, jęczmień i owies bezłuskowy, kaszę gryczaną, amarantus i quinoa.
  15. Zamień sól białą na sól nierafinowaną, czyli nieoczyszczoną (bogatą w składniki mineralne i pierwiastki śladowe).
  16. Zamień mąkę białą na mąkę razową.
  17. Zamień biały cukier rafinowany, na  nierafinowany cukier trzcinowy, a jeszcze lepiej na słód ryżowy i jęczmienny, syrop buraczany, kukurydziany i klonowy.
  18. Zamień olej rafinowany, na oliwy i oleje z tłoczone na zimno.
  19. Nie jedz produktów przetworzonych przemysłowo: homogenizowanych, pasteryzowanych w wysokiej temperaturze, , genetycznie zmodyfikowanych, napromieniowanych i głęboko mrożonych.
  20. Stosuj naturalne przyprawy i zioła, zamiast gotowych przypraw typu vegeta, warzywko (zawierają glutaminian sodu).
 Blogi żywieniowe http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/
                            http://dietetykawpraktyce.blogspot.com
                            http://zyjemzdrowo.blogspot.com/ 
Przy przygotowaniu tego wpisu korzystałam z http://www.se.pl/kobieta/zdrowie-kosmetyki/aktywnie-po-zdrowie/jak-nalezy-karmic-dziecko-w-wieku-szkolnym-10-zasa_158169.html 
http://dziecisawazne.pl/20-zasad-zdrowego-odzywiania-dzieci/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz