13.2.15

Domowy Masterchef - Kolorowe babeczki


Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20 min.  ›  Gotowanie: 20 min.  ›  Gotowe w: 40 min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Foremkę do pieczenia babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami. Można tez użyć foremek silikonowych, wtedy nie trzeba ich wykładać papilotkami.
  2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą trzy razy. Odstawić.
  3. Ubić lekko białka. Dalej ubijając dodać 100 g cukru i ubijać aż z piany zaczną się tworzyć miękkie czubki gdy będziemy z niej wyciągać ubijaczkę.
  4. W osobnej misce zmiksować masło na gładką masę. Miksując dalej, stopniowo dodawać pozostały cukier. Masa ma być jasna i puszysta.
  5. Dalej miksując dodawać po trochu suche składniki i mleko (na przemian). Dodać wanilię i białka i dobrze wymieszać.
  6. Przygotować 6 miseczek. Do każdej dodać po trochu innego barwnika. Następnie przelać po równo ciasta do każdej miseczki i dokładnie wymieszać.
  7. Nakładać po łyżce wybranego koloru do każdej papilotki i wyrównać, aby warstwa była równomierna i docierała do brzegów foremki. Następnie użyć drugi kolor ciasta, itd.
  8. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
  9. Ostudzić, a następnie udekorować kremem (najlepiej maślanym).

Składniki 
ilość sztuk: 18 babeczek

  • 350 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 białka
  • 300 g cukru

  • 170 g miękkiego masła
  • 350 ml mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub kilka kropel aromatu
  • barwniki spożywcze (czerwony, pomarańczowy, żółty, niebieski, zielony, 
  • fioletowy ] 
Polecam 

1 komentarz: