17.3.15

Banoffee- ciasto z bananami i toffi bez pieczenia :)

Cześć! Chciałabym się dziś z wami podzielić moim ulubionym przepisem na ciasto które robimy bardzo często z moją siostrą :) Ciasto bardzo szybko się przygotowuje a efekt jest pyszny.


Składniki:


500ml śmietany kremówki (30 lub 36%)

2 duże banany

150g masła

mała puszka masy krówkowej

tabliczka gorzkiej czekolady (niekoniecznie jak ktoś nie lubi)

1-2 saszetek ŚmietanFix lub Fixu do śmietany

kilka łyżeczek cukru pudru (do śmietany)

190 g herbatników


Sposób przygotowania:


Ciasteczka miażdżymy razem z miękkim masłem. Masę ciasteczkową wykładamy na tortownicę o wymiarach 24 cm, masę należy mocno ugniatać (wgnieść w tortownicę) aby się nie kruszyła.Tortownica może być wyłożona papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu tortownicy z lodówki na spód ciasta wykładamy masę krówkową. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Plasterki układamy na masie krówkowej. Śmietane ubijamy razem z cukrem pudrem i utrwalaczem do śmietany. Ubitą na sztywno śmietane wkładamy na banany i całość posypujemy czekoladą. Ciasto należy trzymać w lodówce :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz