22.3.16

Ślimaczki z pomidorami, oliwkami i bazylią

Ślimaczki z pomidorami, oliwkami i bazylią


Potrzebne składniki na 24 ślimaczki:


- 60 dag mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
- 10-12 czarnych oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 2 łyżeczki oregano
- świeża bazylia
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 małe pomidory


Drożdże rozpuść w ½ szklanki wody z cukrem i łyżką mąki.
Odstaw, aby wyrosły.
Wsyp do miski mąkę, dodaj sól i wyrośnięte drożdże oraz resztę wody i oliwę.
Zagnieć ciasto i od razu je rozwałkuj.
























Przygotuj farsz .



Pomidory sparz i obierz ze skórki.
Pokrój w drobną kostkę.









Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i blanszuj
drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Następnie dodaj pomidory i razem usmaż,
możesz podlać wodą.
Przypraw solą, pieprzem i ziołami.
Duś razem do miękkości.





Gotowy farsz wyłóż na rozwałkowane ciasto, na to połóż pokrojone czarne oliwki.



















Ciasto zwiń w długi rulon jak na roladę.                        Pokrój na paski około 1,5 cm grubości

























Ułóż na brytfance


Ślimaczki zostaw na ok. 15 min do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 175 °C. Piecz przez ok. 25 min.




Do dania można podać sosy:
majonezowo-czosnkowy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany  
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku


pomidorowy:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku



Smacznego!

Wykonała: Maja Latoszek i Zuzia Łudzień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz