16.9.13

Babeczki w ramach przeprosin;)


Na początku tego posta chciałam przeprosić, bo dawno nic nie pisałam. Postanowiłam nadrobić zaległości. Zacznę od przepisu na pyyyszne babeczki;)

Wspaniały i niezawodny przepis na babeczki - z tej samej porcji ciasta można przyrządzić dwa rodzaje - czekoladowe i waniliowe. Mniej zachodu i zmywania, a jakie pyszne! 
  Gotowe w 40 min
Dodano do ulubionych przez 3 użytkowników
Składniki: ` ` `

  • ilość porcji: 12
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
  • 200 g cukru
  • 110 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka



Metoda przygotowania
Przygotowanie: 20 min | Gotowanie: 20 min
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką foremki na babeczki, lub wyłożyć je papilotkami.
2. Kakao wymieszać z wodą aby powstała pasta i odstawić.
3. W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka, po jednym na raz i zmiksować. Dodać wanilię i zmiksować.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do masy maślanej i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
5. Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski i wymieszać z kakao. Napełniać foremki ciastem do 3/4 wysokości.
6. Piec przez 20-25 minut. Babeczki przestudzić i dekorować ulubioną polewą.
                        Smacznego!












1 komentarz: