Cześć! Dzisiaj napisze Wam ciekawy przepis na zupę dyniową. Przepis nie jest trudny, a efekt jest pyszny :)
Składniki:
·
1, 5 l bulionu warzywnego
·
700 g dyni, obranej i pokrojonej w kosteczkę
lub startej na tarce
·
40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant z oliwą z oliwek
·
1 łyżeczka kolendry mielonej
·
1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
·
1 łyżeczka cynamonu
·
1 łyżeczka imbiru w proszku
·
3 cebule drobno posiekane
·
200 ml śmietany 36%
·
80 g prażonych pestek dyni
·
80 g prażonych pestek pistacji bez łupiny/prażonych
pestek słonecznika
1 łyżka czerwonego pieprzu lub
kilka ziarenek w całościPrzygotowanie:
1. Do dużego garnka wlej 2 łyżki Ramy.
Podgrzej, dodaj cebulę, kolendrę, kmin, cynamon i imbir. Podsmaż delikatnie ok.
1 min.
2. Następnie dodaj dynię pokrojoną w kosteczkę, podsmaż wszystko
2-3 min. i zalej bulionem. Gotuj całość, aż dynia będzie miękka.
3. W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę. Ubij na sztywno 200 ml
śmietany 36%, doprawiając solą i pieprzem oraz szczyptą curry.
4. Kiedy dynia będzie już
miękka, zmiksuj całość i jeszcze raz zagotuj. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj
odrobinę bulionu, a jeśli za rzadka, dodaj jeszcze troszkę dyni.
5. Nasze cappuccino
podawaj w filiżankach. Na wierzchu
udekoruj je proszkiem z prażonej dyni i pistacji/słonecznika, a na sam koniec,
dodaj czerwonego pieprzu i oliwę z pestek dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz