3.11.15

Cappuccino dyniowe z przyprawami :D

Cześć! Dzisiaj napisze Wam ciekawy przepis na zupę dyniową. Przepis nie jest trudny, a efekt jest pyszny :)


Składniki:




·         1, 5 l bulionu warzywnego

·         700 g dyni, obranej i pokrojonej w kosteczkę lub startej na tarce

·         40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant z oliwą z oliwek

·         1 łyżeczka kolendry mielonej

·         1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego

·         1 łyżeczka cynamonu

·         1 łyżeczka imbiru w proszku

·         3 cebule drobno posiekane

·         200 ml śmietany 36% 

·         80 g prażonych pestek dyni

·         80 g prażonych pestek pistacji bez łupiny/prażonych pestek słonecznika
1 łyżka czerwonego pieprzu lub kilka ziarenek w całości



Przygotowanie:



1. Do dużego garnka wlej 2 łyżki Ramy. Podgrzej, dodaj cebulę, kolendrę, kmin, cynamon i imbir. Podsmaż delikatnie ok. 1 min.



2. Następnie dodaj dynię pokrojoną w kosteczkę, podsmaż wszystko 2-3 min. i zalej bulionem. Gotuj całość, aż dynia będzie miękka.



3. W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę. Ubij na sztywno 200 ml śmietany 36%, doprawiając solą i pieprzem oraz szczyptą curry.



4. Kiedy dynia będzie już miękka, zmiksuj całość i jeszcze raz zagotuj. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę bulionu, a jeśli za rzadka, dodaj jeszcze troszkę dyni.



5. Nasze cappuccino podawaj w filiżankach. Na wierzchu udekoruj je proszkiem z prażonej dyni i pistacji/słonecznika, a na sam koniec, dodaj czerwonego pieprzu i oliwę z pestek dyni.
                                 

                                                        Smacznego! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz